Бугарите откриле миро на Св Никола во Созопол (Видео/Фото)


За време на ископувањата во манастирскиот комплекс “Свети Николај” во бугарскиот град Созопол, археолози пронашле сад со миро за кое претпоставуваат дека е од Свети Никола Чудотворецот.

Според Димитри Недев, кој раководи со ископувањата, лоцирањето на моштите во олтарскиот дел на храмот говори дека тоа е всушност реликт на светителот чие име го носи црквата.

“Највероватно таа мала кутија била поставена на најсветото место затоа што во неа билo миро кое течело низ моштите,, вели професор Недев.

Свето миро е материја која тече од коските на светците. Наодот од манастирот “Свети Николај” се однесуваат на раниот 7. век

Tags: , , , , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1