Денес останете будни до полноќ и направете го ова


Верниците денес празнуваат Трето наоѓање на главата на Свети Јован крстител, кога според верувањата оној кој ќе дочека полноќ буден треба да замисли три желби и тие ќе се исполнат.

Точно на полноќ погледнете во небото. Причината поради која ова се практикува е тоа што според верувањето на овој ден Сонцето се врти назад кон југ, три пати застанува и заигрува, како и тоа дека небото точно на полноќ три пшати се отвора, за мртвите души да можат лесно да влезат во рајот.

За главата на Јован Крстител се врзуваат многу чуда поврзани со исцелување. Важно е тоа што додека тој бил жив не бил чудотворец, но на неговите мошти им е дадена благородна чудотворна моќ.

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1