Експеримент за кој зборува цел свет: Каде го ставате телефонот кога спиете? (Видео)


Пет девојчиња од деветто одделение од едно училиште во Данска изведоа многу интересен експеримент кој привлече огромно внимание во светот, а сликите кои ги поставија на интернет предизвикаа бурни реакции кај многу истражувачи, биолози и експерти за зрачење во Англија, Холандија и Шведска.

zracenje-mobitelaЕкспериментот се состои во тоа што тие набљудувале како се развива семето од иднетични билки во две простории. Семето било иднетично излоѓено кон сонцето, имале еднаква количина вода и иста температура.

Во едната просторија имало рутер за безжичен интернет кој емитува зрачење исто како мобилните телефони, а во другата просторија нема рутер.

После 12 дена, семето кое било во просторијата каде што има рутер воопшто не пораснало, а некои билки или мутирале или угинале.

Билките од семето во просторијата без зрачење напредувале сосем нормално и биле потполно здрави.

cell_phone_danger-263x164Младите истражувачки сакале да обрнат внимание на тоа колку мобилните телефони, кои повеќето од нас ги држат блиску до креветот, влијаат на сонот и концентрацијата, но такво нешто е невозможно да с еизмери во училиште, па затоа се олдучиле на овој експеримент.

Откако ги веделе резултатите, ниедна веќе не спие „со телефонот“.

-Неверојатно е колку зрачењето има негативно влијание на живите суштества, затоа скеој поединец треба да води сметка. Во текот на ноќта телефонот или треба да е исклучен или да биде во друга просторија, а истото важи и за компјутерот“, вели Леа Нилсен, една од младите истражувачки.

И што да се каже после ова? Експериментот докажа колку е штетно зрачењето, а вие размислете дали во иднина во текот на ноќта ќе го држите телефонот во близина на главата!

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1