Еве го документот – што потпишаа лидерите на партиите


Според потпишаното нов министер за внатрешни работи ќе биде избран на 20-ти октомври, по предлог на СДСМ, а во консултација со ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ. Истиот датум ќе биде именуван нов министер за труд и социјална политика, исто така предложен од СДСМ. За овие две министерства, ВМРО-ДПМНЕ ќе предложи заменици министри.

СДСМ, пак, ќе добие заменици министри за финансии, земјоделство и информатичко општество и администрација.potpisi1-550x320

Овие заменици министри ќе можат да кренат вето на правни или финансиски прашања поврзани со организацијата на изборите. Новноназначените министри и заменици министри ќе останат на својата позиција во текот на преодната влада.

Актуелната Влада ќе поднесе оставка до Парламентот навреме за да и овозможи на преодната Влада да стапи во функција на 15-ти јануари 2016, односно 100 дена пред предвремените парламентарни избори кои ќе се одржат на 24-ти април 2016 година. Новата Влада ќе биде предводена од нов премиер кој ќе го избере ВМРО-ДПМНЕ. Нејзината власт ќе биде ограничена на организација на предвремените парламентарни избори.

Оваа одредба ќе важи и сите идни парламентарни избори, така што ќе се внесе во законската регулатива со што е можно побрза измена на изборното законодавство.

До 15-ти септември ќе биде избран специјален јавен обвинител со целосна независност, кој ќе има надлежност да ја води истрагата за сите околности поврзани со прислушуваните разговори. Специјалниот јавен обвинител ќе биде назначен во договор меѓу сите партии.

dogovor2dogovor21

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1