ФБИ подготвува посебна едница која ќе ги прати сите што работат на интернет


Со оваа едниница тие ќе имаат  можност за надзор на интернетот и други облици на бежична комуникација.

Тие ќе имаат секаков увид од разговор на скајп па се до развој на хардот за прислушување  и анализа на податоци. ФБИ сака надзор на  приватните мејлови, социјалните мрежи и скајпот.

На Cneu потсетуваат дека ФБИ планира закон според кој друштвените мрежи мора да му овозможат на ФБИ пристап до приватните податоци и побарале од компаниите да не се противат на законот, а ако дојде до негово гласање оваа единица за наздор на интернет корисниците ќе може да се применува.

Интересно е што ФБИ не сака уште да зборува за ова но од групата за заштита на граѓански права  ЕФФ, предупредуваат на нетранспарентност околу основањето на DCAC, и дека за него многу малку се знае што дополнително го зголемува сомнежот во неговите вистински намери. Прашањето е дали е ова  уште еден начин  на кој се сака да се контролираат корисниците бидејќи во тоа не успеаа со помош на законите на SOPA и PIPA.

Share Button

Tags: ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1