Филмовите се реалност: Мериленд и Пенсилванија користат компјутери да ги предвидат идните убиства и криминал


Кога полицијата во Малцински извештај предвидуваше кој, кога и каде ќе изврши злосторство и веднаш беше спречен во истото, филмот беше толку футуристички, што дејството беше замислено дека се случува во периодот во 2054 година. 

MINORITY REPORTСега, сепак спроведувачите на законот во две американски држави го корстат ваквото предвидување на криминалот со софтвер кој може да предвиди кои идни затвореници ќе извршат убиство и да ги нагледуваат соодветно.
Наместо да се потпираат на паролите на полицајци и нивниот огромен број за да покријат добар дел од теренот, сега новиот систем користи компјутерски алгоритам да одлучува место нив.

Софтверот на малцинскиот извештај веќе се користи во Балтимор и Филаделфија, а наскоро истиот ќе се префрли и во Вашингтон. Истиот бил развиен од Ричард Берк, криминолог од Универзитетот во Пенсилванија, кој верува дека со ова ќе се намали стапката на убиства и други кривични дела.

Професорот Брук вели дека неговиот алгоритам може да се користи за да помогне да се утври износот на кауцијата. Тој за АBC News говори во моментов полициските пароли ја користат нивната интиуција за да одлучат кое ниво на надгледување ќе го користи базирано на криминалното досие.
Со новиот софтвер во иднина ќе може да се идентификуваат осум од 100 убијци.
„Луѓето претпоставуваат дека доколку некој некогаш убил, тоа ќе го стори и во иднина, но она што е најважно е што лицето правело во периодот на младоста.

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1