Фото: Ова е Венлок – маскотата на Олимпијадата во Лондон


Маскотата, која за цел ке има да ги приближи игрите на најмладите, се вика Венлок. Еднооката маскота личи на симпатичните чудовишта од истоимениот анимиран филм на „Дизни“ продукцијата, снимен во 2001-та.

Венлок, името го добива малото селце (Меч Венлок, област Шропшајр) во Велика Британија кое го поврзува интересна приказна со Олимписките игри. Имено, во далечната 1894-та, на покана на селскиот лекар стигнал баронот Пјер де Кубертен. Баронот бил воодушевен од селаните и решил да им организира спортски игри во селските спортови. Селските игри биле две години порано од првата официјална Олимпијада во 1896-тата, во Атина.

Велок победи за избор на маскота во конкуренција од 100-тина предлози, дизајнирани од уметници, стилисти, дизајнери. Најзастапен ќе биде во делот за најмладите и преку анимирани филмови, во кој главниот јунак е Венлок, ќе се обиде да им го доближи значењето на Олимписките игри и да го привлече интересот на најмладите за спортувањето.

Сепак, Велок не наиде на позитивни критики кај дизајнерите, на кои очигледно и не им се допадна новата маскота. Тврдат дека имало и подобри решенија и дека е чудно колку многу пари се дадени за едно лошо, според нив, репение. Истакнуваат и дека на Олимијадите во минатото имало далеку покреативни решенија за маскота и како пример за истакнуваат Олимпијадата во Мексико, 1968г., кога маскота била гулабица на мирот, а игрите се сеуште познати и како „Олимпијадата на мирот“.

Tags: , ,

Ристе Kaратановски

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1