ФОТО: Вака ќе изгледа новата 200-денарка


Како што информираат од НБРМ, носечки мотив на предната страна на идејното и ликовно-графичкото решение на банкнотата од 200 денари е релјефот кој им припаѓа на препознатливите винички теракотни икони, едни од најзначајните раносредновековни откритија на територијата на Република Македонија.

dvesta-denari

На истата страна, во централното лево поле е прикажана раносредновековна прстеста бронзена фибула од почетокот на VII век, а е пронајдена во околината на Прилеп. На задната страна на оваа банкнота е претставен архитектонско-ликовен елемент од челната  фасада на „Шарената (Алаџа) џамија“ во Тетово, еден од најатрактивните споменици на архитектурата и сликарството од османлискиот период во Република Македонија, надополнет со флорални елементи преземени од декорацијата на мермерните подни плочи на познатата „Исак џамија“ во Битола, изградена на самиот почеток на XVI век.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1