Како да се заштитите од уроци


Уроците се најопасни кога злобен поглед пропратен со зборови на восхитување и чудење. Тогаш, се верува, помагаат молитва и зборови. Прочитајте, според народното верување ве штити од уроци …

Зли очи

Се верувало дека свесното урочување е реткост и такво нешто можат да направат само претерано лоши, злобни луѓе. Урочувачот најчесто не бил ни свесен за злото кое го нанесува. Злите очи ги добил со самото раѓање, но и покасно, со стекнување на несреќни околности.

Бог да те чува

Моќта на урочување им се препишува физички или психички дефекти на луѓето кои, по природа им завидуваат на нормалните и здравите. На таквото сфаќање укажува и народната изрека: Бог да те чува од злобни луѓе и завидливи жени.

Чорапи со различна боја

Во некои краеви ширум земјава обичај е на мали деца да им се облекуваат чорапи со различна боја или пак едниот чорап им се облекува како треба, а другиот обратно. Се претпоставувало дека првиот поглед на злите очи ќе падне токму на нив, па детето така ќе биде поштедено од тој прв, најопасен удар.

Пу,Пу,Пу

Заштитата се состоела во спречување на уроците. Вообичаено било да се плукне на можната жртва, но често не било потребно. Некој од присутните можел да плукне три пати или пак да плукне преку рамото и на тој начин да ја спречи можната несреќа.

Машала

Кога без размислување и злобна намера прдизвика опасност од уроци, можниот урочувач ги изговара зборовите „ да не е урок“ и „не биди уроклива“. Во Босна и Херцеговина и муслиманите и православните против уроци го користат зборот машала.

Sitel.mk

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1