Кирил и Методиј непожелни за Европската Унија – не сакаат нивните ореоли да се на еврата


Отстранети се Ореолите на главите на двајцата светци Кирил и Методиј, како и крстот во графичката подлога на новата кованица на еврото која Словачката народна банка треба да го издаде идната година.

Отстранети се поради прописот на ЕУ за верска неутралност.

Сега словачка доби забрана и на кованицата од 2 евра не смее да ги прикаже двајцата светци Кирил и Методиј кои донеле писменост и христијанство.

Словачка сакаше за годишницата на доаѓањето на светците Кирил и Методиј на територијата на Голема Моравија.

Причина морале да бидат верски неутрални а ореолот и крстот се верски симболи, изјавила Петра Пауреова. Ова наиде на осуда во Словачка бидејќи тоа се светци и историски личности и омаловажување на нивното име е да се стават на кованицата без ореолите, велат црквени лица.

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1