Која е најстресната работа во светот?


Британските научници спровеле истражување со цел да дознаат која е најстресна професија. Заклучиле дека еден хормон е постојано присутен кога е стресот во прашање.

Го мереле нивото на кортизол кај неколку луѓе со различни професии. Заклучокот бил фрапирачи. Овој хормон бил највисок кај домаќинките кои се и мајки.

Мајките имаат шест пати повеќе стрес отколку личностите кои работат на места кои досега се сметаа како најстресни професии како брокери, професори, новинари.

Не е лесно да сте жена, мајка, домаќинка – ова се три работи во едно. Секоја жена мора да е и добра во она што го работи, својата професија, и да е добра сопруга, да се грижи за куќата, за мажот, за децата. Им симнувам капа на овие жени – изјавил професор задолжен за испитувањето.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1