Кокосовото масло убива вируси


Проф. Д-р Мери Ениг, експерт со меѓународен углед од подрачјето за липидна хемија направила огромен број на истражувања за кокосово масло. Открила дека ова масло не делува само антивирусно, туку и антибактериски, антипротозоално и антиканцерогено. Неверојатен податок е тоа, а Д-р Ениг цитира и други истражувачки студии кои ги спровеле многубројни угледни научници.

Таа наведува истражувања кои откриле дека лауричната киселина во чист кокос сузбива различни видови на микроорганизми како на пр. бактерии, спречува прекумерно размножување на габички во цревата и создавање на габични заболувања, спречува размножување на вирус со обвивка. Таа тврди дека се воочило дека лауричната киселина го предизвикува распаѓањето на обвивките на вирусот.

„Кога болниот од СИДА открие дека количината на вируси во крвта достигнала количество од скоро 700.000 единици, увидел дека најдобро е своите пари и преостанатото време на Земјата да го потроши на безгрижен одмор. Ги отфрлил сите витамини и лекови што ги користел, вклучувајќи го и Налтрексон, ги спакувал работите и отишол во индиското село Суринам.

Таму секојдневно вечерал месо од свеж кокос. По два дена неговата периферна невропатија исчезнала, а за две недели „трчал во џунглата“. По враќањето дома продолжил да конзумира барем половина кокос дневно, а неговите лабораториски извештаи покажале дека количеството на вируси паднало на околу 300.000 единици. За два месеца, количеството на вируси паднало до толку што не било мерливо и добил 14.5 кг.“

-Липидите во лауричната киселина онеспособуваат вируси како на пример мали сипаници, херпес симплекс и весикуларен стоматитис, како и висна вирус и цитомегаловирус – кажува Д-р Ениг.

Опишано е и во неколку студии кои покажале дека кокосовото масло во исхраната, кое на островски места се користи многу, не предизвикува висок холестерол.

Мајчиното млеко содржи лаурична киселина која го штити малото бебе, што значи дека природата ја смета оваа киселина за важна хранлива состојка. Негирањето на лековитите својства на кокосот од страна на медицинската наука, не е далеку од злосторство. Според Мери Ениг, луѓето со слаб имунитет преку исхрана треба да конзумираат околу 25гр. Лаурична киселина дневно.
Овој податок таа го потпира врз компаративна анализа од количината на лаурична киселина во мајчино млеко. Ако сакате користите само кокосово масло, за возрасни луѓе треба четири големи лажици дневно. Може да се користи во супа, како зачин за салата, или со спремање на разни напитоци. Д-р Ениг препорачува вакви големи количини само за оние кои имаат сериозни проблеми со имунолошкиот систем. На останатите им се потребни помали количини.

Но, ве молам, запамтете: не користете хидрогенизирано кокосово масло, и не користете „lite“ т.е. „лесно“ масло!

Кога ќе земете предвид, што комерцијалните произведувачи на храна му прават на кокосот пред да стигне до продавниците, не е чудно што индустриски произведеното кокосово масло, брашното и останатите производи од кокос се отровни.

Кокосот најпрво се гори, суши на исклучително високи температури и се чува во валкани вреќи, а потоа се побелува и намирисува, бидејќи по ваков процес на производство има одвратен изглед и мирис. А кога маслото е во прашање по сите претходно споменати погубни третмани, уште го хомогенизираат и хидрогенизираат. Произведувачите го нарекуваат РПН/RBD масло (англ. refined, bleached, deodorized – рафинирано, побелено, намирисано), а квалитетот му е катастрофална – се` што во него било вредно е уништено.

Природата мудро го подарила кокосот за заштита од тропски горештини, затоа ова масло не се расипува и не оксидира на екстремно топло време, а со загревање не се создаваат слободни радикали. Поради тоа кокосовото масло е единствено масло кое не се користи за готвење.

Tags: , ,

Александар Младеновски

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1