Крај на чекање органи – Ќе се принтаат 3д органи од матични клетки


2222_Herzklappe_mЗамислете си повеќе да не стравувате од тоа дали ќе ви биде потребна трансплатација на бубрег и да чекате соодветен донатор.

Научници од Хериот Ват универзитетот во Шкотска, се на добар пат, преку матичните клетки и напредната технологија, да создадат 3D печатен орган.

Печатачот создава 3D „spheroids“, користејќи деликатни ембрионски клетки.

Доктор Вил Шу е дел од истражувачкиот тим кој работи на проектот.

stemcells_610x343

На подолг рок, е предвидена технологија која понатаму се развива со цел да се создаде одржлив 3D орган за медицинска имплантација, од сопствените клетки на пациентот, со што би се елиминирала потребата за донирање, имуносупресија и отфралање на проблемот со трансплатација“, изјавил Шу.

Тој дополнил дека ова е прв пат во историјата на науката да бидат печатени 3D органи од човечки ембрионски матични клетки.

Резултатите од ваквото истражување се објавени во „Biofabrication“ под наслов “Development of a valve-based cell printer for the formation of human embryonic stem cell spheroid aggregates.”

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1