Листа: Ги јадете секој ден, а се токсични – еве што содржат


И покрај тоа што „FDA“ даде зелено светло за одредени застрашувачки адитиви во храната, вклучувајќи ги оние 13 забранети прехранбени продукти во САД, тоа не значи дека треба да се обесхрабрите и да гладувате, или пак да се преселите во Сингапур, каде што безбедноста на храната јас сваќаат доста сериозно.

Експертите за исхрана Мира и Џејсон Калтон, се авторите на книгата „богата исхрана и сиромашна исхрана“, во која можете да ја видите листата со намирници која ќе ви помогне да ги избегнете отровните токсични состојки и да уживате во омилената храна, а притоа да не се заболите од истата.

63ba59c677715987519d585a6939fc09577ee1dfСирења – Кашкавали со вештачка боја

Портокаловата боја на некои од сирењата во супермаркетите е резултат на опасните бои, направени од катран од камен јаглен, со цел да ги направат продуктите светликави. Според центарот за наука и јавен интерес, наместо да конзумирате храна која што е поврзана со вештачка боја, од која можете да добиете алергии, треба да јадете органски брендови без додатни вештачки бои, без млечни состојки од крави кои имаат синтетички хормони и без генетски модифицирани состојки.

red02Енергетски пијалоци

Во однос на пијалоците потребно е да се избегнуваат спортските пијалоци со состојки кои го прават пијалокот во синкаста боја. Истиот може да предизвика нарушување на здравјето, и доведување до хиперактивна состојба, која може да се одрази лошо по сопсобноста да се сеќавате на одредени слики.
Во однос на водата за пиење пак, пожелно е да конзумирате вода со кокос. Тоа е добар извор на електролити, како на пример калиум и магнезиум.

kompiriЧипсови 
Кај чипсовите пожено е да се избегнуваат оние кои ја поседуваат Олсестра состојката. Истата беше одговор на чипс индустријата, како последица на високата масленост. Направеното истражување на глувците, покажало дека оние кои што јаделе чипс со Олестра, повеќе се здебелувале за разлика од оние кои јаделе обичен чипс. Наместо тоа јадете органски чипсови кои се подготвени во кокосово масло

SokГазирани пијалоцисо вкус на Цитрус.

Се препорачува да се избегнува состојката BVO (aka brominatedv egetable oil)
Овој додаток обично се користи при запалувањето на мебел или пластика. BVO може да предизвика зголемување на масните ткива и да создадат репродуктивни и проблеми во однесувањето.
Наместо тоа пијте газирана вода и додате во истата лимон.

Неоргански јогурт кој содржи забранети состојки rBGH и rBST
Неорганските јогурти обично доаѓаат од млечните крави кај кои биле вбризгани хормони за растење rBGH и rBST, со цел да се зголеми производството на млеко. За жал притоа го зголемиле и нивото на инсулин кој е поврзан со дојката, дебелото црево и ракот на простата. Многу состојки содржат вештачка состојки како замена за шеќерот или високо фруктозниот сируп, со што имаат малку протеини, што ги прави помалку задоволувачки.
Наместо тоа конзумирајте органски грчки јогурти, без дополнителни протеини и помалку јаглехидрати. За оние со природните додатоци кои придонесуваат за посебна слаткост, одберете ги оние кои што не содржат неоргански плодови.

white-breadЛеб на кришки (кој трае подолго)
Содржи  Potassium bromate (brominated брашно) која го забрзува процесот на правење на лебот и ги намалува трошоците за производство. Оваа сос6тојка се поврзува со пореметувања на црниот дроб и нервниот систем а и често е причина за нелагодно чуство по јадењето – тежин и надуеност.

ПАСТА во кутии или за брза подготовка со се сос 

Содржи Azodicarbonamide која се поврзува со астма и е забранета во Сингапур, Австралија и Британија како и во повеќето европски земји. Намето тоа јадете глутен -free и wheat-free.

Пилешкото месо во кое забранетата состојка Арсен.
Кај живината со ваква состојка лесно може да се заболите од рак. Но ова не е се. Научниците откриле широк спектар на класа на антибиотици, кои се користат за намалување на инфекциите и за зголемување на растот кај птиците. За жал индиректно ова може да предизвика инфекции кај луѓето.
Наместо тоа јадете органска живина која може да ве заштити од арсен и ГМО. Во одредени компании живината не се подготвува по правилни прописи, а притоа може да добијат некаква бактерија.

Share Button
Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1