Листерија во пилешка салама на уште една домашна компанија?


Кујната во гостиварската болница е затворена по извршената контрола од Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ). Инспекторите од АХВ биле повикани од анонимни лица да извршат надзор на хигиената во болничката кујна поради сомневање за безбедноста на храната. Мостри од храната се веќе земени, а зошто е кујната затворена веќе три дена засега никој не кажува, јавува телевизија Тера.

listerija_vo_prilepВо болницата потврдуваат дека кујната е затворена откако инспекциски служби издале решение за реновирање на објектот. Концесионерот на кујната веќе не доставува храна за болните и му било наложено да склучи договор со друга фирма од каде треба да ја набавува храната.

Од компанијата концесионер на кујната за медиумите информираат дека пациентите добивале здрава и безбедна храна и дека никој не се пожалил на труење.

Од Агенцијата за храна и ветеринарство засега не даваат никаква официјална информација за тоа зошто бил затворен објектот. Првичните сомневања се дека бактеријата листерија била пронајдена во пилешка посебна салама на друг производител, а не на Екстра меин. Иако е лесно да се утврди кој е производителот кој добавува салами за концесионерот на кујната во гостиварската болница, засега никој не го кажува името на производителот.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1