Македонец и го спасува животот на тешко болна Американка


Македонец спасува Американка. Матичните клетки од 44 годишниот Александар Сотировски треба да помогнат во лекувањето на тешко болната жена, пишува Здравство24.

Типизацијата покажала дека само тој може да биде дарител од илјадници кандидати од целиот свет. За хуманиот македонец немало дилема. Не му беше тешко ниту 5 часа да биде врзан за оваа машина, само важно му беше да помогне.makedonec-aleksandar
-Не воопшто не е тешко, важно е само да се помогне нa некого, изјави Александар Сотировски.
Сотировски пред три недели потпишал писмена изјава дека сака да донира матични клетки откако пред година дена при случајна контрола на крвта му понудиле да го заведат во регистарот. Овој негов хуман чест за надлежните значи голем чекор за македонската медицина.
Со ова земјава и официјално стана дел од меѓународниот регистар. И во иднина тешко болни пациенти од Македонија ќе бидат лекувани на истиот начин. И странци ќе им помагаат на наши граѓани.
-Ова е за прв пат во Македонија и голем чекор за нас, изјави д-р Емилија Велкова, директор на институтот за трансфузиологија.
Матичните клетки од Сотировски уште денеска во специјални контејнери ќе бидат испратени во странската болница каде е хоспитализирана Американката.
Заради заштита, нема да се обелоди нејзиниот идентитет , болеста од која страда ниту во која држава во моментот е на лекување. Ова не го знае ниту хуманиот Македонец , кој само има желба да и биде продолжен животот на непознатата жена.
Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1