Македонец ја чува границата меѓу Таџикистан и Авганистан


Македонски граничар кој ја „чува“ 1.340 километри долгата граница на Таџикистан со Авганистан доби медал за заслуги за развој на безбедноста. Горанчо Стојковски речиси две и пол години работи во Мисијата на ОБСЕ во Таџикистан на позицијата Советник за граничен менаџмент. Неодамна тој е одликуван од страна на командантот на Националната гранична служба со медал за заслуги за развојот на безбедноста во Таџикистан и добил унапредување и во склоп на Мисијата на ОБСЕ, каде што е поставен за раководител на Одделот за граничен менаџмент, пишува Утрински весник.

vojnici avganistan

„Уште од самиот почеток работата е исполнета со големи предизвици, поврзана со комплицираната гранична состојба во регионот на Централна Азија и со соседите со кои граничи Таџикистан, вклучувајќи ја и 1.340 километри долгата граница со Авганистан, но и неутврдените граници со Узбекистан, Киргистан и Кина. Слабо обученета и опремена Национална гранична служба и другите безбедносни агенции, вклучени во граничната безбедност, секојдневно се соочени со бројни предизвици, почнувајќи од тешко пристапниот терен на кој се протега границата, а кој вклучува и пустински реони, но и планински врвови со висина над 5.000 метри“, вели Стојковски.

Дополнителен проблем се и ограничената инфраструктура и постојаните инциденти и судири со организирани криминални групи, шверцерите со дрога, радикалните исламистички и терористички групи и инциденти со соседните гранични служби и население, поврзани со неутврдената граница и етнички проблеми кои се во постојана закана од ескалација. Според Стојковски, професионалниот предизвик да се пренесе знаењето и искуството во трансферот на граничната безбедност од армиска во полициска структура и да се поддржи имплементацијата на Националната стратегија за интегрирано гранично управување, слично како што беше сторено во Македонија и другите балкански земји пред десетина години, биле пресудни тој да замине во во оваа далечна земја во 2012 година.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1