Му бараат пасош за овците – се заканува дека ќе ја блокира границата со Србија


Миленко Лукиќ од селото ,, Јабука,, чија куќа се наоѓа на 300 метри од границата со Црна Гора, се закани дека ќе го блокираат граничниот премин меѓу Србија и Црна Гора ако надлежните во Црна Гора не му дозволат да го користи слободно својот имот кој се протега и на страната на Црна Гора.

Лукиќ во Црна Гора има околу седумдесет проценти од ливадите, каде што му пасе добитокот, но често е предмет на обработка на црногорската полиција, која му бара пасош и за овците – односно дозвола да ги внесе на територија на Црна Гора.

Лукиќ и неговото семејство живеат од земјоделството и на нивните фарми има околу 200 овци, говеда, коњи.
“Јас во еден ден ја преминувам границата и по дваесет пати, си одам со овците на мојот имот. А тие постојано ми додеваат, полицајците ми бараат документи секој пат кога ќе преминам, ај на мене ама бараат и за овците.
Судот наредил тој дури и да плати парична казна од 130 евра, затоа што бил без лична карта а излегол од Црна Гора.

Tags: , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1