Нема сметки за струја и греење – новиот Тесла покрив е ефтин како кров од ќерамиди, а дава струја 30 год (Фото)


Според извршниот директор на Тесла, Елон Муск, новите плочки за соларни покриви на компанијата ќе бидат достапни за просечниот сопственик на куќа. Муск вели дека тие ќе бидат приближно иста цена како типичниот покрив од ќерамида.

Како и со многу негови проекти, имало неколку одложувања во производството на сончевите покриви. Првично, кога Муск прв пат го објави производот во 2017 година, компанијата требаше да започне со нивно градење следната година, во 2018 година.

Сепак, производството се одложи за две години. Муск рече дека причината за одложувањето е тоа што тој сакал да се погрижи да го донесе најдобриот можен производ на пазарот. Поточно, тој сакаше да се осигура дека покривот ќе трае 30 години, без потреба од замена.

Новиот соларен покрив на Тесла ќе биде ефтин како просечниот покрив од ќерамида, вели извршниот директор Елон Муск.

„Наскоро ќе ја завршиме верзијата 3 на сончевиот покрив. Ова е всушност доста тежок технолошки проблем да имате интегрирана соларна ќелија со кровна плочка, да изгледа добро, и да трае 30 години. Јас сум многу возбуден поради верзијата 3 на сончевиот покрив. Ова е еден од најевтините достапни кровови. Така, можете да имате одличен покрив со подобра економија отколку нормален прилично ефтин кров и вашата сметка за комунални услуги – струја да биде ниска или воопѓто да ја нема “, рече Муск

Трајноста на покривот ќе биде загарантирана за живот, и ќе се гарантира дека ќе генерира моќност до 30 години, по што можеби ќе треба поправки.
Кога за прв пат се предложи идејата, Тесла процени дека сончевиот покрив ќе чини приближно 21,85 долари за квадратен метар, што е исклучително скапо.

За разлика од некои други цени што се наоѓаат во индустријата, просечниот покрив од ќерамиди може да чини малку 4 УСД по квадратен метар, а покривот од плочки понекогаш може да чини и до 20 УСД по квадратен метар.

Ако Муск рече дека може да ги намали трошоците за да одговара на оној на покривот од ќерамида, тоа е значително намалување на цената. Ако тој е во состојба да ја донесе оваа цена на пазарот, тоа би било менувач на игри за просечниот потрошувач кој нема пристап до соларна технологија, но секако ќе го замени нивниот покрив во одреден момент.

Податоците за 2016 година од „Ново енергетско финансирање“ на Блумберг (БНЕФ) сугерираат дека соларната всушност станала најевтиниот начин за производство на енергија.

Според проценката објавена од Меѓународната агенција за енергетика, сончевиот дел ќе биде примарен светски извор на енергија до 2050 година.

Неодамнешните достигнувања во сончевата технологија ја прават поефикасна и поевтина за да се извлече енергија од сонцето, што пак, ја прави оваа технологија достапна за просечниот човек.

Новиот вид соларен панел може да ја направи технологијата уште поверодостојна. Новиот систем за висока концентрација ФотоВолтаичен термички (HCPVT), развиен од истражувачи на IBM, всушност изведува далеку подобро од вообичаените соларни панели на пазарот денес. Според инженерите, новиот сончев систем може да ја зголеми енергијата на сонцето за 2000-5000 пати.

Системот работи со употреба на стотици неверојатно мали соларни ќелии, кои постојано се ладат, овозможувајќи им да произведат повеќе енергија од редовните панели.

Традиционалните соларни панели имаат проблеми со апсорбирање на целата енергија што е достапна и можат да ја искористат само мал процент од енергијата. Овој нов дизајн е во состојба да собере многу повеќе енергија, без да троши вишок.

Швајцарската комисија за технологија и иновации понуди грант од 2,4 милиони американски долари за да помогне во развојот на овој проект, а истражувачите се надеваат дека оваа технологија еден ден може да го напојува светот бесплатно.

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1