Обичаи кои навестуваат зло и несреќа


Во народот се верува дека некои појави навестуваат идни настани, а помеѓу нив се и овие:grobista-crnamacka

– Кога четири луѓе при разделба се ракуваат, ќе дојде до раздор и кавга

– Ако наврне дете кое  се уште не наполнило година дена, ќе биде слабо и болежливо

– Кога има 13 лица за една маса, некој ќе се разболи

– Кога наутро ќе станеш, не станувај на лева нога, да не ти биде цел ден малерозен

– Кога ќе тргнеш на пат па мора да вратиш по нешто што си заборавил,од тој пат не очекувај корист

– Кога прв пат ќе спиеш во туѓ кревет, запамети што сонуваш, бидејќи тој сон ќе ти се исполни

– Првата ноќ тоа што го сонуваш во новиот стан тоа ќе ти се исполни

 

Kurir.mk

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1