Откриен диносаурус ,,вампир,, (Фото)


Бизарен диносаурус опишан како хибрид на птица и бодликаво прасе е откриен во Африка, има клун како папагал со два исфрлени остри заби нанапред.

Професор Пол Серено од Универзитетот во Чикаго го објавил своето откритие во списанието Zookeys.

она што е чудно за ова животно што има и иглички со кои и е прекриено целото тело како бодликаво прасе. животното добило име „Pegomastax africanus“, или ,, јака вилица од Африка,, а спаѓа во групата диносауруси познати како heterodontosaurus.

според експертите овие диносауруси се хранеле со билки и најверојатно со забите ги сецкал билките, но одделни научници тврдат дека месо или барем мали инсекти биле дел од исхраната на heterodontosaurus.
оваа нова врста била откриена 1983, но дури сега е објавен научниот труд.

Share Button

Tags: ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1