Поскап паркинг за туристите – Охрид ги зголемува цените на паркинг


Советниците во Советот на град Охрид, на вчерашната Седница ја изгласаа предлог одлуката за измени на ценовникот за паркирање возила во летниот период од годината  во централното градско подрачје.

Според градоначалникот на Охрид Никола Бакрачески, одлуката е апсолутно оправдана, ако се земе во предвид фактот дека со неа битно ќе се придонесе во адекватно регулирање на сообраќајот во централното градско подрачје, чија фреквенција во летниот период од годината е за 7 до 8 пати поголема во однос на останатите периоди од годината, а исто така ќе се придонесе и во зголемување на приходите на ЈП „Билјанини извори“.

taksisti ohrid

-Основна цел на покачување на цената за паркирање во централното градско подрачје во летниот период од годината е регулирање на сообраќајот. Во овој контекст ЈП „Билјанини извори“ сигурно дека спроведува финансиска стратегија која што ќе резултира со зголемување на приходите во летните месеци од годината. Според договорот за исплата на ратите од заостанатиот и наследен долг по основ на електрична енергија,  ЈП „Билјанини извори“ во тие три месеци од годината: јуни, јули и август, плаќа рати чија висина е многу поголема во однос на останатите месеци од годината. Од тие причини ние сме сигурни дека тоа покачување на цената за паркирање возила во лето во центарот  на Охрид ќе вроди со зголемување на приходите на претпријатието и тоа најмалку за 30 отсто во месец јуни и од 50 до 100 отсто во месеците јули и август, во зависност од бројот на туристи кои ќе престојуваат на охридската ривиера, рече градоначалникот Бакрачески.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1