Сакате да работите во Америка – еве кои работници ги бараат


За работа на одредено време во странство се повеќе млади се одлучуваат. Се поголем е бројот на млади кои среќата ја бараат во Америка. Главна причина зошто се одлучуваат за оваа прекуокеанска земја е тоа што за земјите во Европа заминуват само оние кои имаат високи квалификации.

Имено, во САД најчесто одат оние кои сакаат брзи пари кои се заработуваат на некоја од сезонските работи за кои не треба факултетска диплома.amerika

Воглавно тоа се спасувачи, продавачи,келнери и бебиститери, а работа на работата трае од три месеци до година дена, додека висината на дневницата зависи од регионот и се движи од седум до 13 долари за час. Сепак, што подобро го познавате јазикот, толку е подбра работата. Освен тоа, заработката на работникот зависи и од степенот на стручна подготовка, географска локација, пазар на труд итн.

Сепак, кој и да работи во Америка и какво и државјанство да има, не може да биде платен под федералната минимална накнада која за оваа година изнесува 7,25 долари за час.

Најплатената работа е онаа на програмерите и месечно може да се заработи до 6000 долари, додека најмалку е платен келнер која заработува во просек 1200 долари.

Од друга страна, за да биде сјаен, зависи и од висината на примањето. На пример, престојот за една личност чини од 700 до 1200 долари, додека за сметки (струја, телефон и интернет) потребно е да се издвојат 150 – 200 долари месечно. Лебот е три долари, литар млеко 1,2, јајца (12 парчиња) 2,5 , килограми компир 2,5, еден галон гориво е само еден долар, а за да кутија цигари 10, а за да купите нов автомобил би требало да издвоите од 16 000 до 19 000 долари.

Оние кои се висококвалификувани експерти мора да поминат низ споредната анализа на дипломи како би можело да се процени дали одговараат на американските стандарди. Имено, тие анализираат испит по испит и на крај даваат своја проценка дали вашиот степен на образование е споредлив со она кое се добива на нивните факултети. Значи, евалуациајта е потребна за добивање на лиценца за работа во струката.

-Работодавачот има право да инсистира на одредени квалификации и стручна спрема , а со самото тоа и на нострификација на дипломи во одредени случаи.

Видот на работна виза одредува и кој вид документи ви се потребни, а процесот во САД го започнува работодавачот, агенцијата или спонзорската организација.

Прв чекор е сите заинтересирани да пронајдат работодавач или агент кој е подготвен да поднесе барање за неимигрантска работна виза за Служба за внатрешната безбедност во САД. Ако тоа се одобри, на работодавачот или агентот се праќа писмено одобрение. Бројот на одобреното барање е неопходно во понатамошна процедура за поднесување на барањето за виза – порачуваат од амбасадата.

После тоа следи процедура за поднесување на барање за виза која подразбира собирање на неопходна документација, пополнување на електронски образец за барање за виза, и лично појавување на закажаниот разговор за истата.

Кога се работи за студенти, тие најчесто се определуваат поради работата да одат во Америка преку агенциите кои за 1000 долари им обезбедуваат работа во текот на наредните пет месеци.

Faktor.mk

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1