Само 25 отсто од Швајцарците сакаат да работат со Албанци


Само 25 отсто од анкетираните во едно истражување во Швајцарија одговориле дека сакаат да работат со Албанци, додека дури 85 отсто се изјасиле позитивно за работење со Италијанци, јави дописникот на МИА.

Анкетата, спроведена на барање на Министерството за внатрешни работи на Швајцарија, покажува дека Албанците како заедница не уживаат добар углед меѓу Швајцарците, констатира швајцарскот портал на албански јазик Албинфо.svajcarija

Во анкетата освен Швајцарци меѓу испитаниците добар процент имало и странци со регулиран престој во Швајцарија.

Преседателот на швајцарско-албанското друштво Ролф Алтер смета дека донекаде Албаниците сами ја сносат вината за нивниот имиџ.

– Најголемиот процент се однесуваат добро, но постојано читаме за криминогено или насилно однесување на Албанците. Но, јас сум оптимист дека сликата за Албаците ќе се подобри, изјави Алхтер.

Тој наведува деја швајцарските граѓани се уште не ја познаваат албанската култура, па се надева дека со поблиското запозавање односот кон Албанците ќе се промени.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1