Смртоносно! Умрела Хрватска државјнка од вакцина против грип во Белград!


Во Хрватска се забележани четири нови случаи на Жилијан-Бареловог синдом кој настанал како последица на користење на вакцини против свински грип.

Една хрватска државјанка која што беше лечена од свински грип и почина. Ваквиот случај ја отвори Пандорината кутија. И покрај тоа што надлежните служби во двете земји се обидоа да прикријат дел од работите, досега на површина испливаа четири нови случаеви за кои што се сомнева дека се пациенти, кои што биле заболени од екстремно тежок облик на неуромускуларно заболување наречено Жилијан-Бареов синдром, и тоа по вакцинирањето.

Освен починатите хрватски државјани, друга пациентка речиси една недела била во кома, а преостанатите пациенти останале инвалиди. Во меѓувреме се појавија уште два нови случаеви кои во моментов се работи на нив. Со оглед на тоа што станува збор за поголем број на заболени, сите случаеви се пријавени во Светската здраствена организација.

Хрватската агенција за лекови и медицински средства формираше стручен тим составен од експерти кои ќе ги обработат наведените пријави.
Особено се спорни две сезони кога траела вакцинацијата против грип, кога набавката ја водел тогашниот хрватски министер за здравство Дарко Милиновиќ. За набавката на вакцините се потрошени повеќе од 70 милиони куни и покрај предупредувањата што поедини вакцини на брзина излегле од лабораторијата, и дека не е детално проверен нивниот ефект, како ни можните последици.

Во сите случаеви кај сите пациенти биле забележливи тешкотии во движењето. Националниот центар за фармаковигиланца (АЛИМС) од здраствените работници пријавиле 84 случаеви, од кои 314 биле со непосакувани реакции за кои се сомнева дека биле поврзани со примената вакцина.
Најчести реакции на ваквото заболување е пораст на телесната темература, малаксаност, главоболки, болка во мускулите и замор.

Share Button

Tags: , , , ,

Љубиша Владимиров

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1