Студентите се подготвени за окупација на факултетите


Професорскиот пленум и Студентскиот пленум, заедно со останати студенти и граѓани се собраа за да дискутираат за понатамошните дејствувања во врска со веќе донесениот нов закон за високото образование. univerzitet

Состанокот, кој траеше речиси 2 часа, беше продуктивен од многу аспекти. Студентите ги искажаа своите ставови за ситуацијата, а не молчеа ниту професорите. Сите едногласно се изјаснија дека ова нема да остане вака и дека се подготвени на секакви мерки. Овие мерки вклучуваат дури и окупација на факултетите, што е реална можност во моментов.

Имено, Студентскиот пленум и Професорскиот пленум се поканети од страна на УКИМ да учествуваат на работна група составена од претставници на УКИМ, СПУКМ и пленумите, на која ќе присуствува и Министерот за образование. Оваа работна група ќе се обиде да му покаже на Министерот зошто законот треба да биде поништен.

 

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1