Tag Archives: bakterija

Дизентерија е екстремно заразна – еве како се пренесува и кои се симптомите

Дизентерија е заразна болест на слузницата на дебелото црево проследена со пролив. Дизентеријата е тешко заразно заболување на црниот дроб предизвикано од дезинтериски бактерии или дезинтериска амеба.Тие се внесуваат со нечиста храна или вода, се вгнездуваат во слузокожата и предизвикуваат грчеви, болки и слузовокрвави проливи кој го истоштуваат болниот. Се лекува со лекарска интервенција.

______________________________________________________________________________________________________

Поради бактерија која го јаде месото остана без раце и нозе – младата Ејми сепак вели го сакам животот

  Aimee Copeland, младата девојка која на езеро во Америка се зарази со бактерија која го јаде месото, успеа да ја победи болеста. Сепак цената што ја плати е ампутирани двете раце и нозе.  

______________________________________________________________________________________________________

Бактерија се појавила на плажите во Бугарија

Научниците во Бугарија отриле дека песокот на плажите во Бугарија содржат чудна бактерија со која досега не се сретнале во Бугарија. Затоа примероци испратиле во странство на анализа.

______________________________________________________________________________________________________

Танга гакичките се расадник на бактерии

  Иако се омилени кај жените, а и кај мажите сепак танга гакичките се многу опасни, велат лекарите. Освен што се потенцијлен преносител на бактерии тие можеат да предизвикаат и иритација на кожата, микрочиреви и хемороиди Според експертите овој долен веш има голема мана – начинот на кои се носат е високо ризичен за создавање […]

______________________________________________________________________________________________________

ФДА открила смртоносна бактерија во Хемофарм – Внимавајте производи има и во Македонија

Американската агенција за храна и лекови FDA во погоните на фабриката Хемофарм во Вршац, открила сртоносна бактерија која предизвикува откажување на работата на белите дробови и смрт

______________________________________________________________________________________________________

Бактерија од клима уредите – причина за смртоносната легионерска болест

  Внимателно со клима уредите, не е шега, ниту претерување кога лекарите велат од клима уред може да се умре. Во овие апарати се задржуваат бактерии, мувла, вируси, инсекти и други предизвикувачи на болести кај луѓето.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1