Бактерија се појавила на плажите во Бугарија


Научниците во Бугарија отриле дека песокот на плажите во Бугарија содржат чудна бактерија со која досега не се сретнале во Бугарија.

Затоа примероци испратиле во странство на анализа.

Според резултатите на плажите во Бугарија има ретка бактерија која е карактеристична за тропските мориња. Оваа Бактерија се храни од песокот се додека не исчезне.

Научниците претпоставуваат дека бактеријата е донесена преку црното море, а некако стасала од тихиот океан.

Бугарија сега бара искуство од приморските градови кои се сретнале со оваа бактерија за тоа како да ја искоренат и да ги спасат плажите.

Оваа бактерија нема влијание врз човекот – но буквално ја јаде природата на крајбрежјето.

Tags: , , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1