Tag Archives: dnk

Вие не сте сопственици на својата ДНК – компаниите ви се газди на телото

Истражувачите го подигнаа алармот за губењето на слободен избор за приватната ДНК, која што полека станува заробена под синџирот на персонализираната медицина. Луѓето повеќе не се сопственици на своите гени, ниту на хемикалиите кои што ги дефинираат гените, како и болестите преку кои истите можат да бидат изложени на ризик. Била направена студија во која биле […]

______________________________________________________________________________________________________

Гените одредуваат колкава ќе ни биде толеранцијата на болка

Луѓето со поголема толеранција на болка може да им се заблагодарат на своите гени. Ова е заклучокот од студија направена на Кралскиот Колеџ во Лондон.

______________________________________________________________________________________________________

Шок: Американка дознала дека мажот и бил татко – дознала откако умрел

Валери Сприл од Дојелстоун во Охајо неодамна открила дека нејзиниот покоен сопруг всушност бил нејзиниот татко. ова го дознала од DNK тестот кој е направен дури по смртта на нејзиниот сопруг, а потоа со оваа приказна излегла во медиумите.

______________________________________________________________________________________________________

Асанж невин! ДНК анализата покажала дека не е вмешан во секс аферата

Клучниот доказ предаден на Шведската полиција и кој бил основа за обвинение против основачот на веб страната „Викиликс“, Џулиан Асанж, за сексуален напад не ја содржи неговата ДНК.

______________________________________________________________________________________________________

Еден грам ДНК може да зачува 700 терабитa информации

Еден грам од ДНК може да зачува 700 терабити информации, открива најновото истражување направено од страна на Џорџ Чирч, биоинженер и професор по генетика на медицинскиот факултет на Харвард заедно со неговиот тим.

______________________________________________________________________________________________________

Научници вратија во живот геном на девојка од Сибир која починала пред 50.000 години

Меѓународен тим на научници, благодарение на неверојатните технолошки новитети, со помош на специфичен метод, со кој се умножувваат ДНК нишките, успеа да извлече геном од девојка од Сибир, која живеела пред 50.000 години и му припаѓала на неодамна откриениот вид на т.н. “Денисовански човек.”

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1