Tag Archives: fakel

Олимпијците по стапките на Хитлер!? – Хитлер го вовел носењето на олимпискиот факел

Пренесувањето на факелот стана вистинска традиција на Олимписките игри, но малкумина знаат дека всушност идејата за оваа штафета на пренесување до градот во кој се одржува спортската манифестација потекнува од озлогласениот нацистички водач Адолф Хитлер.

______________________________________________________________________________________________________

Видео – се обиде среде бел ден, на среде улица да го украде олимпискиот факел

Додека спортистката Ана Скора, 23-годишнa тркачка од Полска, трча со олимпискиот оган во рацете, среде бел ден пред стотици луѓе еден човек се обидува да и го земе факелот од рацете.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1