Tag Archives: jazik

Двајцата последни Мексиканци што го знаат јазикот ајапанеко се скарании не зборуваат

Јазикот Ајапенко полека заминува во историјата, поради тоа што единствените двајца Мексиканци на светот кои што имаат познавања за истиот, не си зборуваат.

______________________________________________________________________________________________________

Хрватите и Србите зборуваат ист јазик МАКЕДОНСКИ

Лингвистите од институтот Фрањо Арапович го завршија долгогодишното истражување за јазиците на Јужните Словени. А нивните откритија го демантираат дури и Мирослав Крлежа, објави порталот news-bar.hr 🙂 🙂

______________________________________________________________________________________________________

Амиши во Америка зборуваат македонски

  Македонски иселеници кои живеат во Kентаки, Америка имале несекојдневно пријатно изненадување кога посетиле село со Амиши во близина на Бовлинг Грин.

______________________________________________________________________________________________________

Холивуд слабо го владее рускиот јазик

Кога руски обожаватели на американски филмови, гледаат во кино салите, како Холивуд ја прикажува нивната земја, понекогаш и трилерите истите тие ги доживуваат како комедија.

______________________________________________________________________________________________________

Имаме ли турцизми во јазикот – МА ЈОК БРЕ !

Јастук, јорган, шеќер, ѓезве, тепсија, тава, чорапи, авлија, капија, бавча, калдрма, филџан, јогурт, чорба, чаршав, папучи.

______________________________________________________________________________________________________

Папуљас: Грција бара целосна смена на името на државата, народот и јазикот

  Макеоднија треба да престане со идеологијата на Македонизмот, ако не вратите на НАТО и Европа ќе останат затворени, изјавил грчкиот Претседател Каролос Папуљас, кој во изјава која ја пренесуваат грчките медиуми потврдил дека Грција бара од Македонија промена на името на државата, народот и јазикот.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1