Tag Archives: manastir

Цената на радикализмот – осквернавена црква во Ерусалим (Фото)

Радикални еврејски доселеници вандализирале христијанската црква надвор од Ерусалим, со спреј испишале “Исус е коп*ле” на надворешна врата. Таквите напади се во пораст и покрај тоа што полицијата ветува дека ќе го спречи криминалот од омраза во Светата Земја.

______________________________________________________________________________________________________

Митот за закопаното богатство во Лешок

“Дивите копачи бараат злато, накит, вредни предмети, но не обрнуваат внимание дека го уништуваат културното богатство на овој со закон заштитен комплекс,,

______________________________________________________________________________________________________

Вонредна состојба: Гори Света Гора, пожарот се доближи до Хиландар

Света Гора веќе трет ден е во пламен. Големиот пожар дојде на три километри оддалеченост од  Хиландар и грчкиот премиер, Антонис Самарас,  прогласи вонредна состојба.

______________________________________________________________________________________________________

ВЕРУВАЊА – Во Слимничкиот манастир по деца

На пет километри над преспанското село Сливница, под падините на Баба планина, се наоѓа манастирската црква Света Богородица, позната како Сливничкиот или како Слимничкиот манастир (порано селото се викало Слимница, а сега е прекрстено во Сливница и така и манастирот има две имиња на препознавање).

______________________________________________________________________________________________________

Ќе се градат конаци во Курбиново?!

Манастирската црква Свети Ѓорги во Курбиново,  која ја има најстарата македонска фреска Ангелот од Курбиново ( ставен и на банкнотите од по 50 денари) наскоро ќе добие конаци.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1