Телевизор што знае што правите во спалната соба


Телевизиите во иднина ке бидат во можност да дознаат што гледачите прават додека ја гледаат програмата, односно пред да треба да се пуштат реклами.

Така, на пример, телевизиски сигнали преку кабелска мрежа може да направи неколку упади и да испрати сигнали например на пар што се гушка и автоматски им нуди реклами за контрацепција или понуда за романтичен викенд .

Овој патент е регистриран во САД од кабелскиот оператор Verajzon (Веризон). Телевизија практично може да го фати она што се случува во соба и врз таа основа да утврди точно она што ќе биде најдобро да им понуди на гледачите во тој момент.

Новата технологија вклучува ставање на серија на сензори во ТВ, вклучувајќикамера микрофони и сензори што го следат движењето. Врз таа основа, ќе се добие информација за гледачот и што точно треба да се емитува
Се разбира, како и другите нови технологии кои влијаат на приватноста, и ова се најде на мета на критики.  идејата на Verajzon е наречена “гледање на приватноста е нокна мора “, па дури и некои побараа суспензија на проектот пред да излезе од контрола и потрошувачот да ја изгуби приватноста

Сè изгледа како во “1984” на Џорџ Орвел, во која писателот опишува футуристички тоталитарното општество во кое властите имаат постојан пристап до сите граѓани

Share Button
Андријана Станојовска

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1