Тоалетните хартии содржат бактерии опасни за кожата


При истражување спроведено во Канада било откриено дека едно од местата каде најмногу виреаат бактерии се тоалетните хартии.

toaletna-hartijaaaИстражувањето било спроведено на шест видови хартиени бришачи и покажало дека сите од нив биле контаминирани, а рециклираните биле најлоши – на нив имало од 100 до 1.000 пати повеќе бактерии од другите. Било откриено дека покрај другите во талетните хартии се наоѓаат и бактерии опасни за кожата.

Најприсутна била бактеријата бацилиус, причинител на труењето со храна.

Тоалетната хартија едноставно ги впива сите бактерии кои можат да бидат причинители на разни болести. Затоа, најдобро е да се употребуваат  дезинфекциски марамчиња.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1