ВИДЕО: Древен римски тунел кој води во пеколот


Има едно место на северниот брег на заливот во Наполи, кој веќе одамна е заглавен во историја, мистерија, митовите и магијата.

Познат како “Полињата на Флегрен” тоа е пусто место, неплодна пустелија преполна со шут и испресечена од длабоки подземни дупки, кои се полни со гасови и оган. Легенди и чудни феномени се поврзани со ова пеколно место, искапено во чад, па можеби и не е ни чудо што се верувало дека на оваа локација уште од античките времиња  е тунелот што води кон пеколот!helldre

“Фелегренските полиња” се плато кое е дел од антички вулкан недалеку од Везув, вулканот кој е познат по поставувањето на отпадот во градот некогаш познат како Помпеја. Ова е строга вулканска област, која се спротивставува на отвори на испарување, сулфур кој излегува од пукнатините, па дури и пламени дупки во земјата, беше познат во грчката и римската митологија и е поврзан со приказни за магија и пророштва.

Тука, меѓу урнатините стари 2.000-години некогаш сосема различно место, италијанскиот археолог по име Амадео Гранде, наиде на вратата од дотогаш непознатиот тунел или антрумот, макотрпно врежан во вулканските карпи, а водел надолу по ридот и во рамките на градот. Влезот беше обичен, неопределен, тесна дупка, скриена зад 15 метри рушевини и винова лоза.

Оваа дупка била непозната, но очигледно работата на еден човек, толку возбудениот археолог се обидел да се испита. Тој не стигнал многу далеку. По откривањето на само неколку метри во мракот тесен премин, наскоро станало јасно дека местото е полно со опасни гасови и топлина, која доаѓа од темнината, и наскоро станала неиздржлива. Археолозите го напуштиле своето истражување на тунелот и во наредните години влезот стана еден вид на мистерија, заборавена љубопитност.

Неколку години подоцна, во почетокот на 60-тите години, британскиот археолог по име Роберт Пагет наишол на приказната за овој мистериозен тунел и веднаш станал фасциниран од него. Пагет станал еден од луѓето што ги забавувала идејата дека местото е легендарно и дека води во пеколот. Тој наскоро станал опседнат со оваа идеја и решен да навлезат во мистериозните длабочини на тунелот по секоја цена.1helldre

Тој го собрал колегата Кит Џонс и мал број на волонтери, и се подготвиле за тешки услови, со цел да ја откриле тајната и да дознаат што имало таму. Тоа требаше да биде страшен подвиг, кој на крајот поставил повеќе прашања отколку одговори.Уште од самиот почеток било јасно дека ова нема да биде така лесно. Групата веднаш беше поздравена од топол чад од мракот на тунелот и тие сфатиле дека ќе биде многу тешко да се туркаат низ дупката која што била 8 метри висока, но широка само 21 сантиметри. Откако влегле внатре било непријатно жешко, но тимот се уште продолжил.

Иако на премин бил поширок како што се движеле понатаму , сепак успеале  да навлезат на само 400 метри во тунелот, додека не дошле до делот што бил непрооден поради урнатините. Иако тие се воодушевувале на напорната работа и увид на античките луѓе кои успеале да изградат таков импресивен тунел , Пагет дошол до заклучок дека тунелот  најверојатно се користел во некои ритуални цели, поради својата позиција во однос на влезот и ориентацијата на линијата на изгрејсонце.

Ѕид од кршен камен го спречил понатамошниот напредок, но Пагет бил решен да дознае повеќе. Воден од неговата опсесија да се открие тајната на тунелот почнал амбициозен проект да се расчисти тунелот и да продолжат. Како што продолжиле, станало јасно дека само мал дел систем од огромниот систем на тунелот кој е познат како Антрумк Иницијација или Велики Антрум и бил дизајниран за уште непознати цели на тунелот.

Сè што  Пагет можел да дознае е дека системот имале ритуален карактер. На крај, Пагет и неговиот тим поминале скоро една деценија расчистувајќи и истражувајќи го овој огромен тунелски систем. Во текот на овој период, Пагет и Џонс ги проучувале тајните кои ги откривале и се увериле дека реката која врие во тунелот всушност е влезе во грчкото подземјето на самиот ад. По неколку години на пребарување и опсесија Пагет конечно ја пронајде легендарната пештера Сибила, или барем на рокпештерата за кој се верува дека легендата е базирана.Работата на Пагет и Џонс остана најкомплетниот обид да се откријат и да се истражуваат тајните на овој комплекс до денес.

Многу малку се знае за Големиот Антрум, и не сме поблизу до разбирање од првиот ден кога тунелот бил откриен. Постојат толку многу прашања. Кои го градеа и зошто? Што беше неговата цел? Како влезот е незабележан илјадници години? Римјаните знаат дека тоа е таму? Дали намерно е скриен од страна на Римјаните и, ако е така, зошто? Никој не го знае одговорот на било кое од нив.

Единствената мистерија која беше решена е извор на топла вода и подземни реки. Овој тунел е надвор од границите на туристи поради опасната природа која се обидува да владее, иако е можно да се ангажира водич за да се истражуваат некои делови на “Паџет и Џонс” екскурзии. Се додека не се истражува сериозно во ова откритие и додека не се пронајдат археолози кои се доволно храбри, се чини дека Големиот Атрум долго ќе остане мистерија и ќе продолжи да биде еден од античките римски енигми.

KURIR.MK

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1