Видео: Некој во Македонија го купил софтверот за шпиунирање на компјутери и мобилни


Истражувачкиот тим на универзитетот во Торонто, Ситизен лаб, во својот годишен извештај, насловен „Комерцијализација на дигиталното шпионирање- само за нивните очи“, наведува дека и во Македонија има сервер на кој е инсталиран Финфишер.

Како што веќе пишуваше MKnews.MK според нивниот извештај во земјава им сервер кој може да испрати штетен софтвер до Вашиот компјутер, прекриен зад популарниот пребарувач Mozilla Firefox и потоа преку него, да следи се што правите на Интернет. Софтверот може да криериа и да испраќа скриншатови од вашиот монитор, да прегледува низ вашите електронски пораки па дури да ја вклучи вашата веб камера и микрофон.

И во Македонија државата не шпионира преку компјутерите

softver

Како што велат канадските научници, Finfisher е отпорен на сите популарни антивирусни програми, па практично не невозмжно да биде детектиран пред да се инсталира на вашиот компјутер. Покрај Македонија, во опкружувањето софтверот се користи и во Бугарија, Србија, Унгарија, Австрија и Турција.

Овој софтвер овозможува следење на буквално сите активности што ги правите од вашиот компјутер – кои интернет-страници ги отворате, што зборувате на скајп, со кого и што зборувате во која било видеоврска, што пишувате во моментот на тастатурата на својот компјутер. Ниту една антивирус-програма не може да го детектира.

Научниците предупредуваат дека е развиена и мобилна верзија на овој софтвер што значи дека може да се закачи и на вашиот телефон и да испраќа податоци од него.

Истражувачи открија: 25 земји користат софтвер за надзор на интернет корисниците

Станува збор за компанијата „Гама груп интернешнел“, која 15 години најлегално го продава овој софтвер, наречен Финфишер. Досега им го има продадено на владите на некои земји-членки на ЕУ: Чешка, Бугарија, Австрија, Унгарија, Германија, Холандија… и на уште триесетина други земји во светот.

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1