Во Македонија секоја 10 жена е сексуално малтреитрана


Алармантно расте бројот на жени жртви на семејно насилство во Македонија. Според статистиката секоја четврта жена во земјава е тепана, а секоја десетта е сексуално малтретирана.

Денеска во градскиот парк под мотото „101 роза со љубов“ се најави кампања „Здружени против семејното насилство и насилството врз жената“ која ќе има за цел да ја подигне свеста во земјава и да им помогне на жртвите да го пријават насилникот. На манифестацијата со рози им беше изразена поддршка на жртвите.

Кампањата е во организација на жени на Град Скопје и Националната мрежа против насилството врз жените и семејното насилство.

На СОС линијата за борба против семејното насилство, има зголемен број на јавувања.

Tags: , , , , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1