Војна за вода: 37 држави во светот немаат вода – каде е Македонија на оваа мапа?


Светскиот институт за ресурси издаде извештај за проценката во која се наоѓаат земјите со резервите и снабдување на вода, а во него се посочува дека 37 држави се наоѓаат во групата која се соочуваат „високо ниво на недостиг на вода“

mapa voda resursi

Земјите кои се најзагрозени со недостиг од вода се обележани со темно црвена боја, а оние кои се помалку загрозени се обележани со посветли бои. Најмалку загрозените земји се со светло жолта боја. Според оваа мапа македонија е во земјите кои имаат низок стрес што се однесува до количините на вода кои се на располагање на жителитеМапата со водените ресурси за потребите на населението е објавена во четвртокот  и ги покажува различните нивоа во 100 речни басени, од кои се снабдуваат жителите во 181 дрвава во светот.
Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1