ВОНРЕДНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ВОДОСТОЈОТ НА РЕКИТЕ – не чекаат нови поплави?


Според синоптичкиот извештај се очекува врнежите да продолжат, а поголеми количини се очекуваат во западните, северните и јужните делови.poplava pat2

Доколку оваа прогноза се оствари, очекуваме забрзано покачување на водостоите, при што на одредни веќе познати карактеристични места можни се локални проблеми, јавува УХМР.

Снегот што паѓа на планините и на повисоките места, може да го ублажи ова покачување на водостоите, но слабата моќ на впивање на водата во почвата и понатака ќе биде фактор кој влијае на појавата на локални проблеми.

Со особено внимание треба да се следат влијанијата на водотеците во сливовите на реките: Црна Река, р.Вардар горен и долен тек со непосредните притоки, р.Треска, р.Радика, р.Струмица.

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1