Загребчани живееле со духови – наутро чувствувале мирис на кафе и пржени јајца


Хрватските новинари истражувале приказни за легедни, вампири и демони кои ја замрзнуваат крвта во вените. Маж се обидел да го стави клучот во бравата, но раката ќе му се укочела и клучот ќе паднел…

ukleta-kuca-1383244933-390039Во Хрватска се видени многу духови. Се појавуваат во разни облици – сенките кои минуваат, чудните знакови… Најчесто се тоа духови на покојници. Хрватските новинари ги истражувле приказните за легендите за вампирите и демоните кои ја замрзнуваат крвта во вените на луѓето. „Дури и чудно се однесуваше. Знаеше да погледне во некоја точка на ѕидот и така да остане со часови. Се чини дека гледа во некого, а немаше никој.

Понекогаш беше страшно уплашен, почна да се тресе, а потоа побегна и се сокри под столот“, раскажува една двојка од околината на Загреб, која во 2006 година се вселила во куќата. Веќе првата ноќ сватиле дека не се сами. Всушност најпрво помислиле дека некој провалил во куќата. Мажот со нож се шетал од кат на кат, но не можел да ги истера лоповите. Сепак нив и ги немаше, а звуковите непрекинато допирале до него. Се прегледавме. Немаше никого.

„Прегледавме се. Немаше никого. Легнавме и заспавме, а утрото нас не разбуди мирис на варено кафе и печени јајца и покрај тоа што во близина немаше соседи.

Им беше чудно, но не обрнувавме внимание. Но, тоа се повторуваше. Секоја вечер слушавме тропање, отворање на врата, чекори. Секое утро во исто време до нивниот кревет допирал мирисот на кафе и јајца. Дури и нивните пријатели, говореле дека во куќата владее непријатна атмосфера, дека чувствуваат притисок и тешко дишат. Мажот имал потешкотии со отклучување на влезната врата. Се обидел да го стави клучот, но раката ќе му се укочела, а клучот ќе му испаднел. Се се умртви кога се појавиле гавраните. Тие наводно им помагаат на душите да преминат во другиот свет.

„Се чинело како да никој не сака да влеземе“, вели двојката. Две години трпевме, застрашувачки ноќни звукови кои станувале се послаби и послаби. Неколку месеци откако исчезна и мирисот на доручекот. Никогаш не знаевме што се случува во нивниот дом, но приметивме дека се се умртви кога околу куќата се појавија гаврани. Тие птици наводно им помагаат на покојниците да преминат во другиот свет.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1