Зголемување на минималната плата – минималецот 10.080 денари


Ново зголемување на минималната плата. Од сегашните 8.050 минималецот ќе се зголеми на 10.080 денари.  Покачувањето ќе започне од март годинава.

denari-1_011110Тогаш минималната плата ќе се зголеми на 8.800 денари, во март догодина таа ќе изнесува 9.590, а во март 2016 ќе стигне до 10.080 денари. Ова го најави премиерот Грувески вообраќање пред претставниците на ССМ и КСС. Ова мерка ќе значи повоски плати за 65.000 работници во државава.

Македонија со години беше едиснтвена држава во европа без утврдена минимална плата. Прв пат ја утврди оваа Влада и таа се исплаќа од 2012 година.

Договорот за покачувањето на минималната плата е резултат на интензивниот социјален дијалог кој го води Владата со синдикатот и работодавачите, но и на заложбата за подобрување на стандардот на работниците.  Законот ќе биде готов за десетина дена.

Share Button
MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1