Балканот е омилен пат за мигрантите – еве зошто бегаат преку Македонија


На балканската траса Грција-Македонија-Србија-Унгарија секојдневно поминуваат огромен број на мигранти, пред се од Сирија.

Оваа траса за нив е и најомилена, тврди експерт за српски „Телеграф“.migranti pod most mk

Во меѓувреме од UNHCR најавуваат дека стигнува нов голем бран на кој главна траса на својот пат им е балканската рута која од половина јуни е доминантна поради големиот број на луѓе кои се удавиле не стигнувајќи до брегот на Шпанија или Италија.

На балканската траса клучен правец е Грција – Македонија – Србија – Унграија – по која одат 90% од мигрантите.

„Овој правец за нив е најлесен, најбезбеден и најевтин“, кажува Радош Ѓуровиќ, директор на Центарот за заштита и помош на азиналтите, и додава дека мигрантите многу полесно им е прва земја во ЕУ да им биде Унгарија, бидејќи и да бидат вратени од таму, полесно ќе стигнат до Германија.

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1