Дубровник сака да се отцепи и да биде град држава


Дубровник му се заканува на Загреб со отцепување? Се повеќе и повеќе жители на оваа хрватска мека на туризмот се незадоволни од централната власт, размислуваат за создавање на посебен ентитет, или обновување на Дубровничката република, пишува “Слободен Далмација”.


Дубровник стана изолиран остров, кој живее само во лето. Во градот каде што постојат најмногу хотели со пет ѕвезди, секој дожд носи проблеми, затоа што половина град нема атмосферска канализација.
Дубровник секоја година, од крајот на октомври до почетокот на април е во сообраќајна изолација поради намалениот број на летови. Градот е одалечен многу повеќе часови возење од другите градови во Хрватска, а новодојденците го уништуваат имотот.

Во една таква атмосфера се поголем е бројот на застапниците на сепаратизам. Граѓаните веруваат дека политичарите – и владата и опозицијата се одговорни за ситуацијата во градот и бараат автономија, иако за сега срамежливо.
Од минатата година, градот остана без независниот Стопанскиот суд, и осум века старата царина.

Дубровчани сметаат дека ќе им биде подобро сами. Ако ништо друго парите кои градот ги заработува ќе ги троши на себе, а не како сега да дава во Загреб додека животот во Дубровник е тежок. дубровничката република бил најважниот град-републики и трговски центар на источната јадранскиот брег во средниот век. Развиена во почетокот на средниот век и постоела до 1808. се протегала  од областа на полуостровот на Бока Которска до Конавле. Денес, Дубровник е на врвот на светската листа на туристички дестинации и ја посетуваат годишно меѓу 600.000 и еден милион гости.

Tags: , , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1