Tag Archives: otcepuvanje

Баварија сака отцепување од Берлин

Од вчера тема број еден во Берлин и во Минхен е отцепувањето на Баварија. Огнот на сецесионизмот, како што дневниот весник Velt ја нарекува баварската иницијатива за уште поширока автономност, ја покрена Вилфирд Шарнагл, неофицијално чуварот на печатот на баварската посебност.

______________________________________________________________________________________________________

Дубровник сака да се отцепи и да биде град држава

Дубровник му се заканува на Загреб со отцепување? Се повеќе и повеќе жители на оваа хрватска мека на туризмот се незадоволни од централната власт, размислуваат за создавање на посебен ентитет, или обновување на Дубровничката република, пишува “Слободен Далмација”.

______________________________________________________________________________________________________

Грчки остров сака да се отцепи од Грција и да и се припои на Австрија

Островот Икарија кој се наоѓа во Егејското море  сака да се отцепи од Грција и можеби ќе се спои со Австрија, пренесуваат медиумите во Виена.

______________________________________________________________________________________________________

UA-33057274-1