Ексклузивно за МКnews.MK: Газа отсечена од светот – затворени границите


По убиството на 16 војници за време на вечера, Египет и Газа комплетно ја затворија границата од двете страни – населението во Газа сега е комплетно во изолација и отсечено од светот.

Што се случува во Газа?

екслузивно за МКnews.MK

од новинарот Sama News Agency во Газа, Анас Мадхоун.

Група до 35 терористи ги нападнале војниците во Рафан за време на вечерата. 16 беа убиени, 3 тешко повредени. Војниците возвратиле на нападот, биле убиени голем број од напаѓачите, а дел успеале да избегаат во Синаи. Нападот се случи во близина на израелската граница. Египетската влада ја затвори границата со Газа кај преминот Рафа на неопределен период. Од друга страна и владата во Газа ја затвори целата граница со Египет и распореди илјадници војници долж границата и ги контролира нелегалните тунели за да спречи влез на терористи.

Газа и населението сега се комплетно во изолација и отсечени од светот.

Дека ситуацијата се влошува говори и инцидентот кога терористичка група натерала 2 од повредените египетски војници да возат тенк до границата со Израел за да ги нападнат Израелските војници распоредени на граничниот појас. Израелските војници веќе ја имале информацијата за нападот и Израелски хеликоптер стрелал во тенкот и ги убил сите што биле внатре ( и ранетите египетски војници). Израелското контраразузнавање ја имал информацијата за планот 3 дена претходно и ги повикал своите државјани да го напуштат Синаи за да избегнат киндапирање или да бидат убиени.

Владата во Газа го осуди нападот на Египетските војници, а тоа го стоија и сите Палестински групи на отпорот. Владата во Газа започна и истрага и ги затвори сите тунел премини меѓу Газа и Египет така што никој неможе да влезе или излезе од Газа. Најавено е и дека е донесена механизација и тунелите ќе се затрупуваат комплетно.

За Mknews.MK – од Газа
Анас Мадхоун – Sama News Agency

Sama/Gaza; 16 Egyptian soldier were killed while having their dinner ;

A group of 35 terrors attack the Egyptian soldiers in Rafah while eating after long day of fasting, 16 soldiers were killed and 3 are seriously injured, numbers of the attackers were killed and the rest of the group disappeared in Sinai. The attack happened in Rafah ( Sinai near the Israeli borders inside “ Krm Abu Salem cross point” with Gaza Strip, the Egyptian government announce the closure of Rafah cross point between Egypt and Gaza to unknown period ,on the other hand the government in Gaza closed the cross point with Egypt and spreads hundreds of soldiers to control over the tunnels to not allow any infiltration of the terrors or try to runaway to Gaza. The Israeli side also closed the borders with Egypt and the cross point with Gaza , the Gaza Strip became totally closed from all directions and it’s been isolated from the world .

The terror group forced two of the Egyptian soldiers “injured” to drive the tank “Egyptian tank” to the Israeli borders which is too close to each other to attack the Israeli soldiers who’s already have information about the attack , Israeli helicopter hits the tank and killed who’s inside.

Israel said that they have intelligence information about the attack before period of time “ 3 days before the attack “and they called their citizens to depart from Sinai to avoid kidnapping or killing ?!

The government in Gaza condemned the attack and all Palestinian resistant groups condemned the attack on the Egyptian soldiers, the govt in Gaza started investigating and closed all the tunnels between Gaza and Egypt and no one can depart or enter in to Gaza Strip.

Anas Madhoun
Sama News Agency
Gaza

Share Button

Tags: , , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1