Фото: Алкохол географија – мапа кој што пие во Европа


На исток и север доминираат дестилираните пијалоци, во средна Европа се пие пиво, а на југот неприкосновено е виното.

 

Црвено – вино / жолто – пиво / плаво – вотка

Мапата покажува дека во Европа доминираат три таканаречени алкохолни појаси. На исток и север доминираат дестилираните пијалоци, во средна Европа се пие пиво, а на југот неприкосновено е виното.

Винскиот појас – тука виното со тек на историјата преставува важна индустрија и производ кој секојдневно се конзумира. тоа е предел каде лозјето од кое се прави успешно вирее веќе 1000 години во големи количини

Пивски појас – во овој предел одгледувањето на житариците е еден од основните дејности, затоа тука и повеќе се пие пивото.

Појас на вотка – иако овде вотката е ,,крал,, на пијалоците, во Скандинавија на пример денес повеќе се пие пиво, што не значи дека и вотката не се конзумира во големи количини.

Според оваа карта во Македонија најмногу се пие вино 🙂

Постои и алтернативна карта, на која се измешани многу пијалоци.

Tags: , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1