Фото: Загадени реки причина за помор на 5 тони риба во Велика Река (Треска)


Голема количина на риби пронајдени мртви во во водите на Велика Река (Треска).

Според Кичево.мк кој ги објави фотографиите се работи за речна пастрмка Salmo Macedonicus, а според процените настрадале над 5 тони риба. Поголем дел од угинатите единки биле и спремни за мрест.

Причина за поморот е загадувањето како последица на испуштање на големи количини фекални води во речното корито. Фотографиите се направени кај месноста Бучал во село Староец. Мртви риби се забележани во Бигор Доленци, Лисичани и Челопеци, но претпоставка е дека загадениот појас е многу поголем.

Речната пастрмка Salmo Macedonicus е автохтон вид кој живее само во нашите реки.

Tags: , , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1