Грците извисија – француските банки си одат


Француските банки ја напуштаат Грција. Следната недела тие планираат да ги продадат филијалите. Своја намера да ги продаде банките во Грција веќе изразија Сосиете женерал и Кредит агрикол, како и француски ritejler Carefour.

експертите велат дека бегството на француските компании е само почеток на големи и збрзани заминувања на странските инвестиции од грчката економија.

Ова имплицира недоверба на големите европски банки во перспектива на грчката економија. Па со самото тоа нема развој на бизнисот. Последната надеж на Грција беше Германија. Но, таа е веќе рече дека не може да обезбеди нов заем. Германија е пред избори, а гласачите се незадоволни со трошењето на владата на огромни суми на пари за да им помогне  на некои други економии.

Tags: , , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1