Хакери ги закрпиле српските мобилни компании – со години меѓународни повици прикажувале како домашни


11 луѓе нашле начин акко да ги ,,закрпат,, мобилните оператори во Србија. Со посебни уреди кој ги инсталирале си вртеле во странство со сим картичка од Србија – а направата лажно преставувала дека се работи за домашен повик и така го тарифирала.

На групата и одело толку добро што од тоа направила и бизнис. Ги продавала апаратите и заработувала од тоа со години. Во акијата на полицијата насловена како ,, централа,, уапсени се 11 лица кои им нанеле штета на оператерите повеќе од 10 милиони евра.

Акцијата била на територијата на Белград, Панчево и Ниш. 80 инспектори работеле на случајот. Најголема штета е нанесена на Телеком и Теленор, а овие компании веќе доставиле и барање за надомест на штетата.

Групата од 2009 та со помош на  SIM боксови правеле ,,бајпас,, на меѓународните повици. Со помош на VOIP технологијата на нерегистриран припејд број. секој повик од некој се пренесувал преку интернет протоколот VOIP до таканаречен „getvej“ уред кој секој повик во странство го прикажувал како домашен и така и го тарифирал.

Запленета била опрема, компјутери, а пронајдени биле и околу 28.000 сим картички со кои е извршено кривичното дело.

Tags: , ,

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1