Климатските промени ќе ја вратат назад вариола вера? Видео


Големиет сипаници (Variola Vera) се една од болестите од кои светот има уплав. Тие го покриваат целото човечко тело со болни гнојни рани, а само во 20 век, од болеста починале 300 милиони луѓе.

sipanici variola veraНаучниците стравуваат дека големите сипаници, кој се искоренети во 1979 година. година би можеле да се вратат и тоа од најневероватното место – од лешевите на заболените.

Една група на експерти веруваат дека телата заразени со вирусот би можеле заради промената на климата да се одмрзнат во Сибир и да влезат во циклус на инфекција, со што потенцијално би се заразиле луѓе кои би дошле во контакт со нивните остатоци.

Оваа загриженост беше изразена пред неколку години, но неодамнешното откритие на 30.000 години стар pitovirus siberikuma, го наведе францускиот Национален центар за научни истражувања (CNRS) да предупреди на можноста од враќањето на големите сипаници.

variola vera3BBC истражуваше колку замрзнатите тела на луѓето кои починале од вирусот на вариола вера можат да го “пуштат “, споменатиот вирус во околината.

Ако тоа би се случило, би можело да ја започне глобална пандемија на болеста.

Иако сите експерти велат дека глобалното затоплување може да влијае на вирусите, така што ќе ги разбуди, но не можат да се договорат за тоа дали организмите на телата на луѓето кои починале од болеста на големите сипаници се уште можат да содржат активен вирус на variola вера.

1386100889531e10453bb04772190643_v4%20bigСветската здравствена организација, во изјавата за “Дејли Меил” , во оваа прилика ја потврди мислата на научниците : “Нашите експерти не можат да потврдат дека живиот на вирусот би можел да се обнови од археолошките останки.”

Водечкиот клинички вирусолог на Јавното здравство на Англија , рече: “Иако вирусот на вариола вера е пронајден во мртвите тела зачувани во вечниот мраз во Сибир, но не е потврдено дека е пронајден жив вирус.”

Од друга страна, некои научници сметаат дека токму климатските промени би можеле да ги намалат шансите за враќање на овој, но и на другите вируси.

)

Share Button

Tags:

MK News

Автор инфо

No comments yet.

Остави коментар

UA-33057274-1